Környezetbarát háztartási szennyvízkezelő

 A berendezések családi házak, nyaralók és motelek kommunális szennyvizeinek mechanikai és aerobiológiai kezelésére szolgálnak 4-35 lakos egyenérték nagyságrendben.

A berendezésekbe bevezethető minden konyhából, mosókonyhából, WC-ből, piszoárból és tusolóból származó szennyvíz. 

A rendszer előnyei:

A tisztított víz hasznossága

A kisberendezésben kezelt szennyvíz bármilyen felszíni befogadóba bevezethető, ennek hiányában elszikkasztható vagy öntözésre felhasználható.

  Felépítés  

A 35 személyig alkalmazható univerzális állandó áramlású szennyvíztisztító kisberendezés szerkezetileg egy üvegszál erősítésű poliésztergyantából készült hengeres tartályból áll, ami négy funkcionális cellára osztható fel:

1. cella: begyűjtés, leválasztás, kiegyenlítés átemelés

2. és 3. cella: biológiai oxidáció és nitrifikálás

4. cella: utóülepítés és iszap recirkuláció


 
  Működés
 
Az egyes cellákat vízzáró fal választja el egymástól, a válaszfalakban kiképzett nyílások teszik lehetővé a szennyvíz áramlását a cellák között. Az egyes cellák az alábbi funkciókat biztosítják:

1. cella:

Elősegíti
a szennyvízben lévő nagyobb darabos szennyeződések mechanikai leválasztását, amit adott időszakonként el kell távolítani a cella aljáról.

Kiegyenlíti a levegőztető cella felé irányuló áramlást, mind mennyiségileg (kiküszöböli az áramlási csúcsokat), mind minőségileg (azáltal, hogy a szennyezett vizet tisztább vízzel keveri).

Átemeli a szennyvizet a következő cellába a beépített elektromos búvárszivattyú segítségével, amit egy rostély véd; táplálja a különleges áramlás szabályzó egységet. Ennek az a feladata, hogy előre meghatározott mennyiségű szennyvizet szállítson a következő cellákba a biológiai oxidációhoz, illetve a felesleges mennyiséget recirkulálja.

2. és 3. cellák:

Az 1. cellából érkező szennyvíz intenzív és hosszantartó levegőztetésnek van kitéve, közvetlenül érintkezve az eleveniszappal.

Miközben a szennyvíz ezekben a cellákban tartózkodik (2. ábra), végbemegy a szerves szennyező anyagok teljes oxidációja és az ammóniatartalom nitrifikálása, melynek során az eleveniszap mennyisége lassan és folyamatosan növekszik.

Időszakonként (kb.1-2 évente) a rendszerből szippantó autóval el kell távolítani a tisztítási eljárás után visszamaradt anyagokat és a fölös iszapot. Eltérően az oldó medencékből (emésztőgödrökből) származó iszapoktól, a fenti rendszerben teljes oxidáción átesett iszapmentes a szerves anyagoktól és bárminemű szagoktól.

A biomasszának a levegőztetése surített levegő beporlasztásával történik, amit egy speciális membrános légfúvó kompresszor biztosít, melynek jellemzői a kis méretek, az alacsony energiaigény és a halk muködés.

A víztömeg belsejében a levegő eloszlatását különleges diffúzor elemek biztosítják, amelyeket kifejezetten a kisméretu rendszerekhez fejlesztettek ki, feladatuk a hatékony levegőztetés és az iszappelyhek lebegésben tartása.

4. cella

A 4. sz. cella látja el a tisztító rendszerben az utóülepítés funkcióját: a belső részben az iszap pelyhek a turbulenciamentes környezetben a gravitáció hatására leülepednek, a tisztított víz pedig elvezetésre kerül a befogadóba.

A leülepedett iszap a biológiai kezelés folyamatosságának biztosítására recirkulálásra kerül az első oxidációs cellába.

Az eleveniszap recirkulációját a különleges AIR-LIFT iszapszivattyú teszi lehetővé, amivel az utóülepítő zsompjából visszanyerhető az iszap keverék, ezáltal maximális mennyiségű biológiai iszapfázis és minimális vízfázis kerül továbbításra.

A rendszerbe telepített AIR-LIFT szivattyú, nem csak arra szolgál, hogy a víz-iszap keveréket szivattyúzza, hanem hogy az oldott oxigén mennyiségét 3-4 mg/l-re növelje azáltal, hogy ismételten bevezeti a már teljes mértékben reaktivált iszapot az oxidációs cellába.

Az AIR-LIFT iszapszivattyú muködéséhez szükséges levegőt ugyanaz kompresszor szolgáltatja, amelyik az oxidációs cellákat ellátja.
 

 

 


 
  Tervezési adatok
 

A szennyvíztisztító kisberendezések tervezési alapadatai az alábbiak:

Paraméter
Mértékegység
Érték
Kibocsájtott szennyvíz / lakosegyenérték liter / nap 200
Kibocsájtott szilárd anyag / lakosegyenérték gBOI2 / nap 75
Iszap terhelés gBOI5 / gSS / nap 0,08
Iszap recirkulálási tényező (Qrec. / Q bemenő) % 150
Levegőztetett keverék koncentráció kgSS / m3 4,0
Térfogati terhelés Kg BOI5 / m3 0,35
Felszállási sebesség QP-re m / h 0,3
Oxigén bevitel kgO2 / gBOI5 2,20
Diffúzorok hatásfoka (oldott O2 / bevitt O2) % 8

GARANTÁLT KIBOCSÁTÁSI HATÁRÉRTÉKEK

Szennyvíztisztító berendezés által kibocsátott tisztított szennyvíz megfelel mind a 91/271 sz. EU Törvény által előírt, mind a 28/2004. sz. törvényrendelet időszakos vízfolyásokra vonatkozó paramétereinek.

A technológia rendelkezik az Országos Vízügyi Főfelügyelőség Építőipari Műszaki Engedélyével (ÉME). Az ÉME száma: É- 040/ 2005.

Nagyobb szennyvíz mennyiségek esetén több tartály funkcionális összekapcsolásával valósítható meg a feladat.

       

Kiegészítők

 

 ÁTEMELŐ EGYSÉG  házi szennyvizekhezA mindenféle háztartási szennyvíz és esővíz céljaira alkalmazható átemelő egység üvegszállal erősített poliészter tartályból áll, ami elhelyezhető a földbe ágyazva. A tartály légmentes lezárással rendelkezik, a beépített búvárszivattyú vezérlését egy úszó biztosítja.

Igény szerint riasztóval is rendelhető a berendezés, mely jelzést ad a tartály megtelte esetén

 

 

ZSÍRFOGÓ TARTÁLYOK

Konyhai szennyvizekhez és nagyobb olajszennyezéseket kibocsátó létesítmények (éttermek, szállodák mosodák, fürdők stb.) részére.

A zsírfogó tartály a konyhai szennyvizek zsír- és olajtartalmának csökkentésére szolgál és nagymértékben javítja az utána következő biológiai tisztító hatásfokát.

A berendezés anyaga:
Az üvegszálas műgyanta tartály tömör, nagy szilárdságú, mely rugalmasabb, mint a beton. A vegyi, biológiai és természetes hatóanyagokkal szemben sokkal ellenállóbb, mint a rozsdamentes acél.

Működési folyamat:

Az olaj- és zsírleválasztó berendezés nem emulgeálódott zsíros anyagokat és lebegő szilárd anyagokat választ le, folyamatos és természetes módon a fizikai fázisszétválasztás elvén. A rendszer kamráin áthaladó szennyvízből az összes, víznél kisebb fajsúlyú lebegő anyag a felszínen kiválik, és egyidejűleg minden oldhatatlan szilárd anyag lefelé süllyed, amelynek a sűrűsége nagyobb mint a vízé. Az összes lebegő anyag egy speciális gyűjtőkamrában visszatartásra kerül, míg a víz egy mélyen induló csatornán keresztül elhagyja a rendszert.
Három fő tényező van, amely az olaj emelkedésének sebességét határozza meg: az olajcseppek mérete, súlya és hőmérséklete; de más tényezők is hatást gyakorolnak a folyamatra, olyanok mint az olaj szennyezőanyagai és az áramlás sebessége (örvénylés).

A rendszert paraméterei alkalmassá teszik az olaj- és zsírszennyeződések leválasztására.

A rendszer előnyei:

• iszapleválasztására is alkalmas

• kis helyigény és gyors telepítés

• kiemelkedő tisztítási hatásfok

Nagyobb olajszennyezéseket kibocsátó létesítmények (éttermek, szállodák mosodák, fürdők stb.) részére, a négy vagy öt kamrás változatok ajánlottak, növelt leválasztási felülettel és nagyobb leválasztott anyag tárolási kapacitással.

 

A szennyvíztisztító telepítése

 

A fiatalosság megőrzésében nagy segítség lehet az Ozmózissal tisztított, lúgosított ivóvíz, az Angyalvíz!

 

Vásároljon most Ozmózis víztisztítót és Lúgos víz készítő ionizáló Angyalvíz készüléket!
Ha hamarabb teszi,  pénzt és egészséget is megtakaríthat!

Klór szűrés a zuhanyvízből       

     Vízttisztító javítás    Karbantartás, szerelés 

Háztartási vízkezelés  Üzemanyag megtakarító  Gázmegtakarítás    Összehasonlítások   

Vásárlói tapasztalatok  Miért kellene mindenkinek?      Tévhitek a vízről és az ásványvizekről Vízhelyzet 

Szennyvízkezelés          Rólunk

Házhozszállítás    Kapcsolat  Nyitó lap

 

 

Jogi nyilatkozatunk:

Mi nem a gyógyszerek eladására szakosodtunk. Ezért azt a területet véletlenül érintő szakmaiságunk és véleményünk is, - főleg onnan nézve -, talán kétségbe vonható.

Oldalainkon az írások, az említett utalások, termékek és eljárások ismertetése nem valamely betegség megelőzését, diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását tartalmazzák! Ez az orvosok feladata. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és bemutatása szándékunk szerint nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van.

Termék ismertetőinkben, írásainkban, aki az orvosi vizsgálat, kezelés vagy műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét értelmezi, arra utalást vél kiolvasni, vagy írásaink nála annak képzetét vagy szerinte a látszatát keltik, vagy bármely egészséggel összefüggő oldalunkkal, termékünkkel, tájékoztatónkkal kapcsolatban egészségügyi felvetése,
kétsége, kérdése támad, kérjük azonnal konzultáljon arról a témáról kezelőorvosával, szakorvosával, gyógyszerészével.

Azonban korunkból adódó bőséges egészséggel kapcsolatos egyéni megfigyeléseinket az Internet szabadságával élve, mégis szívesen tesszük közzé gondolat ébresztésre, a fenti feltételek figyelembe ajánlása mellett.

A weboldalainkon olvasható egészséggel összefüggő információk a saját és a törzsvásárlóink, barátaink egyéni megfigyelései, valamint a neten is felkutatható, olyan embereké, akik szintén sok időt szántak az emberek vízzel kapcsolatos egészséget érintő információk megismerésére. Ezek nem helyettesítik az orvosok és gyógyszerészek szakszerű véleményét.

Azért alkalmazzuk szándékosan, sűrűn, a bizonytalannak tűnő megfogalmazásainkat is, például a lehet, talán, lehetséges, úgy tűnik, tűnhet, úgy látszik, esetleg/es, -hat, elképzelhető, előfordulható, mi azt gondoljuk, stb., hogy kedves olvasóink hatóságilag is használt hiteles forrásokban is feltétlenül jól nézzenek utána az érdeklődésüket felkeltő témáknak, ténynek tűnő gondolatoknak is.

Az írásainkban és oldalainkon alapvetően leginkább kérdezni szándékozunk az érdeklődés felébresztése miatt, és esetleges kijelentéseink is csak a sok éves egyéni tapasztalatainkat mutatják abban a témában!

Az oldalaink egészséggel összefüggő információit a kedves érdeklődőink csak szakorvos és gyógyszerész véleményét is figyelembe véve, saját felelősséget vállalva vegyék át.

1992 - 2022 GYURIÁN Bt. Minden jog fenntartva!